Viselkedési Közgazdaságtan Blog

Viselkedési Közgazdaságtan Blog célja a terület bemutatása és népszerűsítése. A Blog Facebook oldalán, pedig további érdekességek és hasznos anyagok érthetők el. Like!

Képzés

Facebook

Portfolio Blogger

Viselkedési Közgazdaságtan

Mindenki használja, de senki se érti: Kamatláb

2014.03.06. 12:36 Viselkedési Közgazdaságtan

kamatlab.jpgSzinte nincs olyan gazdasági kérdés, amihez ne lenne fontos tudni az idő értékét (kamatlábat). Ezért mindenki használja anélkül, hogy pontosan tudnánk, hogy mi az.

Hitelek, befektetések, részvényárfolyamok, fogyasztás, lakásvásárlás és még számtalan fontos, minden napjainkat meghatározó kérdésben felmerül, hogy az időnek mennyi az értéke és így mekkora kamatlábat vagyunk hajlandóak kifizetni. Viszont ezek sokszor bonyolultak és nehezen követhetőek, így az emberek sajátos módon állnak ezekhez a kérdésekhez. Már írtunk a pénz illúzióról, a jelenfelé torzításról és számos olyan esetről, amikor tetten érhetjük ezeket. De most arról szeretnénk írni, hogy egyáltalán az emberek miért gondolják, hogy az időnek van értéke?

El kell törölni a kamatot!?

A vallásokban sokszor tiltják a kamatot és sokaknak nem szimpatikus a kamat gondolata (nem csak akkor amikor fizetni kell, hanem sokan nem is kérnek kamatot, ha ők adnak kölcsön akkor sem).

Egyszerű a kérdés:

Melyiket választana?
A) Fél millió forintot kap most
B) Fél millió forintot kap egy év múlva
C) Mindegy

Szinte mindenki az (A)-t választja. De hát akkor felszámol valami plusz költséget az időért. Ez azt jelenti, hogy ha nem most kapja meg a fél milliót hanem csak egy év múlva, akkor valamivel többet szeretne már fél milliónál. Ez a "több", pedig nem lehet más mint az "idő értéke", hiszen csak az a különbség.

Az idő mint kockázat

Az előző gondolatmenetre egyszerűen mindenki mondhatja, hogy azért ez nem teljesen így van. Például azért akarom most a fél milliót, mert egy év alatt bármi történhet. Meg is halhatunk vagy bármi más történhet, ami miatt már nem ér annyit fél millió (most tekintsünk el az inflációtól). Tehát az idő értéke úgymond a kockázat.

De, ha az idő értéke szimplán a kockázat, hogy nem kapjuk meg a pénzünket, akkor az emberek viselkedésében kell valami összefüggés legyen kockázatos döntések kapcsán és idővel kapcsolatos döntések kapcsán. Viszont eddig ilyet nem nagyon találtak. Sőt, ennek lehetetlenségét is többször próbálták bizonyítani (Andreoni & Sprenger, 2012). 

Erről szólt a kutatásunk

Néhány héttel ezelőtt közzétettünk egy kérdőívet a Facebookon, amiben kockázattal és idővel kapcsolatos kérdéseink voltak. A célja a kutatásnak, pedig pontosan ez a téma volt. Az egyik sejtés szerint az idő is csak kockázat, csak ugyanúgy torzítjuk, mint ahogyan a kockázatokat is torzítjuk. E számtalan jelenséget megmagyarázna az idő és a kockázat kapcsán.

Arról már írtunk, hogy az online kérdőív tudományosan teljes mértékben megkérdőjelezhető, főleg ebben az esetben, viszont nagyon hasznos volt előzetes információk szerzésére. Egyben az eredményeket kiértékelve úgy látszik jól fog működni az az elmélet, ami szerint az idő értéke csak kockázat értéke.

És mi változik ettől?

Amennyiben a további kutatások is alátámasztják ezt az elméletet, akkor az meglepően nagy hatással lehet a pénzügyi, közgazdasági területeken. Idáig mindig két független hatásként kezeltük a kockázatot és az időt, aminek hatására rengeteg korrigálásra volt szükség, mert nem volt elég erős a modell. De, ha az idő is kockázat, akkor számtalan kérdés leegyszerűsíthető úgy, hogy nem veszítünk semmit a modell erejéből, sőt pontosabb eredményeket kapunk. Ráadásul sok folyamat új kontextusba kerül és így reális értelmezés adható sok megfigyelésnek.

További kulcsszavak:

  • Prospect Theory
  • Probability Weighting Function
  • Discounting Theory
  • Stohastic Discount Factor
  • Rare Disaster

Hivatkozások:

James Andreoni and Charles Sprenger (2012) Risk Preferences Are Not Time Preferences, American Economic Review, 102(7): 3357–3376

 Kövesse a Viselkedési Közgazdaságtan Blogot még több érdekességért a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/api/trackback/id/tr215838707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bankvezér 2014.03.06. 22:36:20

A kamat csalás,a kifosztás,a visszaélés eszköze.
Amíg a kölcsönadó önkényesen változtatja a kamatot,addig az ilyen lélektani fejtegetés semmit nem ér. Az emberek csak akkor vállalnak ezután adósságot, ha a kölcsönadóra is érvényesek lesznek a törvények.
süti beállítások módosítása