Viselkedési Közgazdaságtan Blog

Viselkedési Közgazdaságtan Blog célja a terület bemutatása és népszerűsítése. A Blog Facebook oldalán, pedig további érdekességek és hasznos anyagok érthetők el. Like!

Képzés

Facebook

Portfolio Blogger

Viselkedési Közgazdaságtan

A skót függetlenség a szerencsejátékosokon múlik?

2014.07.10. 14:26 Viselkedési Közgazdaságtan

Meglepő, hogy az őszre kiírt skót függetlenségi népszavazáson mi lehet a legdöntőbb szempont a Stirling Egyetem kutatása szerint.

skotfugg.jpgIdén ősszel tartják meg azt a népszavazást, ami alapján Skócia függetlenné válhat. Önmagbában rengeteg kérdést vetne fel egy esetleges függetlenedés, hiszen nyitott kérdés mind a mai napig például, hogy milyen fizető eszköze lenne a független Skóciának.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy a legerősebb jellemzője a függetlenséget támógatóknak, hogy sokkal több kockázatot hajlandóak vállalni azokknál a skótoknál, mint akik nem támogatják a függetlenséget. Érdekesség, hogy a kutatás nagy visszhangot kapot a sajtóban úgy értelmezve az eredményeket, hogy a szerencsejátékosok (gambler) akarnak csak függetlenedni. Ennek hatására, pedig tovább esett a függetlenségre szavazók aránya a felmérések szerint. Jelenleg annak esélye, hogy megszavazzák a függetlenséget 20% a fogadóirodák szerint.

A kockázati magatartás mellett még megfigyelhető nemi és jövedelem különbségek is. A férfiak és az alacsony jövedelműek inkább támogatják a függetlenséget. Bár a jövedelemmel kapcsolatban érdekes összefüggés az is, hogy az igen szavazók sokkal kisebb anyagi előnyért is hajlandóak lennének változtatni véleményükön, mint azok akik nem szavaznák meg a függetlenséget.

Kövesse a Viselkedési Közgazdaságtan Blogot még több érdekességért a Facebookon.

Hivatkozás:

David N.F. Bell, Liam Delaney and Michael McGoldrick (2014) Citizen Preferences for Constitutional Change in Scotland, University of Stirling & Future of the UK and Scotland Report May 2014

A bejegyzés trackback címe:

https://viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/api/trackback/id/tr336496957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása