Viselkedési Közgazdaságtan Blog

Viselkedési Közgazdaságtan Blog célja a terület bemutatása és népszerűsítése. A Blog Facebook oldalán, pedig további érdekességek és hasznos anyagok érthetők el. Like!

Képzés

Facebook

Portfolio Blogger

Viselkedési Közgazdaságtan

A tőzsdei kereskedés legnehezebb szabálya

2013.09.19. 10:05 Viselkedési Közgazdaságtan

Ha valaki tőzsdei kereskedésből akar megélni, akkor ezzel a problémával nap mint nap találkozni fog.

A szabály egyszerűnek tűnik

Ha az árfolyam számodra kedvezőtlenül alakul, akkor még kis veszteséggel zárd le a pozíciódat, míg, ha a nyereségessé válsz, akkor várj ki sokáig. Amilyen egyeszerűnek hangzik, annyira nehéz megvalósítani a gyakorlatban. De miért?

Az a pénz, amit ma nem veszítesz el ugyanannyit ér, amit holnap megnyersz.

Valamiért nehéz elfogadnunk ezt az állítást. Nehéz megmondani miért, de pontosan ezt a jelenséget írja le a Propect Theory (Kahneman & Tversky, 1979), amiről már írtunk. Nyereségben kockázatkerülőek vagyunk, azaz már a kis nyereséget is gyorsan realizálnánk, míg veszteségben kockázatkedvelőek leszünk, azaz kivárunk a kockázatos árfolyam mozgásban. Ez az egyszerű összefüggés olyan erős bennünk, hogy szinte lehetetlen rajta felülkerekedni, hiába ismert már régóta. Ezért nehéz betartani a kereskedés egyszerű szabályait.

Kövesse a Viselkedési Közgazdaságtan Blogot még több érdekességért a Facebookon.

További kulcsszavak:

  • Prospect Theory
  • Loss aversion
  • Disposition effect


Hivatkozások:

Kahneman, D., and Tversky, A. (1979) Prospect Theory: An Analysis of Decision Under Risk, Econometrica 47, 263-291.

A bejegyzés trackback címe:

https://viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/api/trackback/id/tr605519950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bilolyogus 2013.09.19. 14:04:25

Igaz, csak a mai kereskedés lényege a stop kiütés: az esetek jó részében jó irányba mozdul az árfolyam,de előtte még tesz egy kis kitérőt... A nagyban kereskedők látják, hogy hol vannak a stop-ok? Még akkor is, ha szándékosan nem kerek összegre állítódnak be?

Viselkedési Közgazdaságtan 2013.09.20. 13:57:31

@bilolyogus: Ez a téma messze meghaladja a Viselkedeséi Közgazdaságtan kereteit, de legjobb ismereteink szerint megpróbáljuk megválaszolni.

A kereskedési felülettôl függ, hogy ki mit lát. A CFD kereskedések nagy baja ez a jelenség leginkább. Mivel ott nem történik valódi piaci kereskedés, így az üzemeltetô az ügyfél veszteségében érdekelt, plusz egyben látja az ügyfél stop-ját is, plusz ô jegyzi az árat is.

Tehát felmerülhet, hogy visszaélések történnek, de ezek már a durva törvény szegés határá túl vannak.

Ellenben vannak olyan kereskedési stratégiák, amelyek arra építenek, hogy sok Stop-ot ki lehet ütni. Ezek vagy müködnek vagy nem, De ez nem illegális.

Ez a komment Viselkedési Közgazdaságtan szempontjából azért érdekes, mert ha teljesen igazságos és objektív feltételek vannak, akkor is az emberek többsége azt hiszi, hogy az ô stopjára utaznak. Ennek oka egyszerûen visszavezethetô a loss-aversionra és arra, hogy az emberek nem jól mérik fel a valószínûségeket. Azaz azt, hogy a stop szûk szokott lenni, így szükségszerûen gyakrabban kiütik, mint ahányszor a nyereséget realizálni tudja.
süti beállítások módosítása