Viselkedési Közgazdaságtan Blog

Viselkedési Közgazdaságtan Blog célja a terület bemutatása és népszerűsítése. A Blog Facebook oldalán, pedig további érdekességek és hasznos anyagok érthetők el. Like!

Képzés

Facebook

Portfolio Blogger

Viselkedési Közgazdaságtan

Statisztikailag előrejelezhető a tőzsde

2013.09.20. 10:01 Viselkedési Közgazdaságtan

Modern pénzügyek alapja, hogy a tőzsde, nyilvánosan hozzáférhető adatok alapján, nem előrejelezhető. De ez nem igaz. A statisztikai megfigyelések alapján két lényeges megfigyelést tettek a tőzsdei árfolyamok kapcsán.

  1. Az árfolyamok alulreagálják a kiugró híreket rövid távon (Chan, Jegadeesh & Lakonishok, 1997)
  2. 3-5 éves távlatban túlzott elmozdulások figyelhetők meg a nagyon sikeres és a nagyon sikertelen értékpapírok kapcsán. (DeBondt & Thaler,1985)


Fokozatosan épül be a hír

Az első állítás szerint, ha pozitív hír érkezik, akkor az árfolyam megemelkedik, de az elkövetkezendő időszakban (6-12 hónap) még mindig tovább fog emelkedni. Tehát nem egyből épül be a hír az árba, hanem fokozatosan. Ez, pedig azt jelenti, hogy ha megjelenik egy pozitív hír, akkor érdemes még vásárolni belőle, mivel tovább fog növekedni. Ugyanez igaz a negatív hírekre. Tehát idővel fokozatosan tovább csökken az árfolyam a hír után.

Mi számít pozitív hírnek?

A tőzsdén nem olyan egyszerű meghatározni mi a jó és mi a rossz hír. Ezért több módszerrel is megvizsgálták. A jó hír például lehet meglepően jó jelentés az elemzői várakozáshoz képest, megugró árfolyam vagy jó jelentés a múlthoz képest. Mindegyikkel ugyanúgy megjelent ez az összefüggés.

Túlzott reakció?

A második állítás kapcsán DeBondt és Thaler (1985) tanulmánya a leghíresebb. Ezek alapján, ha vesszük az elmúlt 5 év legjobban és legrosszabbul teljesítő részvényeit, akkor összehasonlítva őket azt kapjuk, hogy a múltban rosszul teljesítők szisztematikusan jobb eredményt értek el a jól teljesítőkkel szemben. Tehát azt lehet megfigyelni, hogy azok a részvények, amik folyamatosan jól teljesítenek szisztematikusan korrigálnak adott időn belül.

Kövesse a Viselkedési Közgazdaságtan Blogot még több érdekességért a Facebookon.

További kulcsszavak:

  • Underreaction, Overreaction
  • Momentum in prices
  • Investor sentiment


Hivatkozások:

Chan, L., Jegadeesh, N., and Lakonishok, J. (1997) Momentum strategies. Journal of Finance 51, 1681-1713.

DeBondt, Werner F. M., and Richard H. Thaler, 1985, Does the stock market overreact? Journal of Finance 40, 793–808.

A bejegyzés trackback címe:

https://viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/api/trackback/id/tr205521000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása