Viselkedési Közgazdaságtan Blog

Viselkedési Közgazdaságtan Blog célja a terület bemutatása és népszerűsítése. A Blog Facebook oldalán, pedig további érdekességek és hasznos anyagok érthetők el. Like!

Képzés

Facebook

Portfolio Blogger

Viselkedési Közgazdaságtan

Miért a magyar szenved a világon az egyik legtöbbet?

2014.02.15. 11:53 Viselkedési Közgazdaságtan

Mi alapján készül a Boldogság-Szenvedés lista?

suffer.jpgVajon milyen tudományos oka lehet, hogy Magyarországon a 4. legnagyobb a szenvedők aránya a világon. A Gallup idei eredményéről sokat lehetett olvasni pár hete, de talán kevésbé derültek ki belőle, hogy mi lehet az oka ennek az eredménynek és mit is jelenthet ez az eredmény pontosan. Önmagában már az is érdekes, hogy miért Bulgária vezeti ezt a listát.A Gallup egy több évtizedes kutatás alapján meghatározott pár olyan szempontot, ami alapján jól fel lehet mérni, hogy egy ember mennyire boldog, mennyire elégedett az életével. Ezek alapján minden országból megkérdeznek egy reprezentatív mintát az ő helyzetükről, ami alapján mindenki kap egy értékelést 1-10. Azokat nevezik szenvedőknek, akik 1-4 osztályzatot kapnak ezen a listán. Tehát ezen emberek aránya alapján állították fel a listát.

Hogyan definiálják a boldogságot?

Fontos és vitatott kérdése minden ilyen kutatásnak a boldogság definíciója. Alapvetően két boldogság mérést különböztetnek meg. Az első, hogy rákérdeznek az embereknél, hogy most ebben a pillanatban hogyan érzi magát. A másik, hogy arra kérdeznek rá, hogy általánosságban mennyire elégedett az életével, mennyire elégedett azzal, amit eddig elért és így tovább. Maga a kutatás egy sokkal összetettebb és precízebb elemzésen alapul, de a kutatási módszertan inkább az elsőbe tartozik. A pontos különbségekről a Nobel díjas közgazdász népszerűsítő stílusú előadását érdemes megnézni (magyar felirattal) amit Facebook oldalunkon már régebben közzétettünk.

Miért szenved több ember Magyarországon, mint polgárháborútól és éhségtől szenvedő országok?

Ezekre a kérdésekre választ kereső kutatások egyik alapgondolata, hogy az emberek saját maguk helyzetét nem önmagukba értékelik, hanem relatív módon (Clark, Frijters & Shields, 2008). Például a jövedelmüket az alapján ítélik meg, hogy mennyire változott az elmúlt években, hogy mennyire jó a környezetéhez képest és, hogyan érzi mennyire jó a hozzá hasonló munkát végzőkhöz képest. Az éhező afrikai nem érzi rossznak a helyzetét, aki sose látott mást, aki jobban élt volna. Az is kimutatható, hogy az országok között is kimutatható az a hatás, hogy egymáshoz mérik egymást és a javulásukat.

Leegyszerűsítve, ha egy ember személyes és országos szinten azt érzi, hogy másoknak jobb, akkor ő rosszul fogja érezni magát az abszolút jólététől szinte függetlenül.

Kihez hasonlítjuk magunkat?

Ha elfogadjuk ezt a gondolatmenetet, akkor a legfontosabb kérdés, hogy kihez hasonlítjuk magunkat. Ez egy izgalmas szociológiai kérdés, amihez nincs pontos kutatás az ismeretünkben, de könnyen feltételezhetjük, hogy hagyományosan Németország és Ausztria az egyik mérce, míg napjainkban az Európai Unió és annak fejlettebb, gazdagabb országai. Ez alapján azt kérdezzük magunktól, hogy az én magyar fizetésem miért kisebb, mint EU-s (német, osztrák, dán,angol...) társaimé. Ezt tovább rontja, hogy az elmúlt évtizedben nem volt érezhető folyamatos javulás és az a tény, hogy az elmúlt években egyre inkább nőttek a társadalmi különbségek is.

De akkor ez másokra igaz?

Ezt a gondolatmenetet alá támasztani látszik az a tény, hogy hasonló helyzetű EU-s országok szintén előkelő helyen szerepelnek ezen a listán. Bulgária egyenes az első, míg Románia is a 15. helyet kapta. Szintén ez az elmélet magyarázhatja, miért voltak "boldogabbak" az emberek, amíg a keleti országokhoz hasonlítottuk inkább a helyzetünket.

További kulcsszavak:

  • Relative income
  • Happiness and Utility
  • Easterlin Paradox
  • Gallup Well-Being Index

Hivatkozások:

Clark, Frijters, Shields (2008), Relative Income, Happiness, and Utility: An Explanation for the Easterlin Paradox and Other Puzzles, Journal of Economic Literature.

Kövesse a Viselkedési Közgazdaságtan Blogot még több érdekességért a Facebookon.

A bejegyzés trackback címe:

https://viselkedesikozgazdasagtan.blog.hu/api/trackback/id/tr365815340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.02.15. 22:42:01

"Szintén ez az elmélet magyarázhatja, miért voltak "boldogabbak" az emberek, amíg a keleti országokhoz hasonlítottuk inkább a helyzetünket."

Nem biztos, tényleg csak egy homályos hipotézis, de mi van, ha anno az is közre játszott, hogy TÉNYLEG jobban éltek az ÁTLAGOS emberek. Nem azokra gondolok, akik ma budai villákban élnek és 500 000+ a nettójuk, hanem az átlagemberekre.

Pl. a 3.60-as kenyér 2000-3000 HUF-os átlagfizetéssel annyit jelentett, mint most a 360-as kenyér mellé az ember keresne 200-300 000 HUF-ot (nettóban)?

Ezt meg ma diplomások közül sem sokan keresik meg.

Emellett pedig nem volt ennyi kvázi-kötelező használati tárgy/státusszimbólum, ami nélkül kinéznek az emberek maguk közül.

A rezsi is sokkal többet visz el (még rezsicsökkentéssel is), mint anno, mikor a víz ingyen volt, az áram, gáz és a benzin pedig jóval olcsóbb.

Régen volt szociális háló, még egy hajléktalannak is biztosítottak lakhatást, munkát és megélhetést. Ma a bérrabszolgaság korát éljük.

Szeretnél lakást, de nem örököltél? Az albérletet nem tudod fizetni a minimálbérből, mert még kajára és rezsire is kevés? Vegyél fel hitelt. Aztán ha kirúgnak/leépítenek, akkor akár fel is kötheted magad, mert azzal teszel legjobban a bank alá, mert addig minden igazolható jövedelmednek az 50%-át parazitaként csapolják.

Végül is, így belegondolva tényleg... Lehet, hogy tényleg csak túl nagyravágyóak vagyunk.

Még véletlenül sem az van, hogy BIZONYOS TEKINTETBEN még egy harmadik világbélinek is jobb (nyilván nem a háborús övezetben), mert az legalább szabadon építkezhet "senki földjén" és halászhat, vadászhat nomád módjára.

Itthon meg aki ezt akarja az megismerkedik a rendőrállam nevű képződménnyel. Szóval KÖTELEZNEK, hogy illeszkedj be a társadalomba, ugyanakkor SEMMIT nem tesznek annak érdekében, hogy erre lehetőséged is legyen.

Siendor 2014.02.16. 22:49:06

1. Aki budai villában él, az jóval többet keres mint 500 000 nettó. 500 000 nettó nem elég egy Budai villára. Messze nem. Egyébként az 500nettóval itthon kb. olyan szinten élhetsz, mint "nyugaton" egy gyári melós. Ott az munkásosztály, itthon felső középosztálynak hívjuk.
2. Az a diplomás, aki nem keres legalább 200-at nettóban, és nem tanár, sürgősen gondolkodjon el az életén, mert valamit nagyon nem jól csinál.
3. A 3,60-as kenyér 8-10 forintba került az államnak, csak az emberek vették meg annyiért. Ezért is élünk most úgy, ahogy.
4. Rezsi igaz. Viszont nem csak itthon. Olajválság mond valamit?
5. "Nyugaton" még ekkora szociális háló sincs (Keleten sem, egyébként), Svédországot kivéve, ahol viszont dupla adóteher van a miénkhez képest. Az ország legnagyobb baja ma a túl bőkezű szociális ellátóháló. Nem azért bőkezű, mert sokat ad, hanem mert a semmiből adja... A bérrabszolgaság kora? Javaslom nézz körül az ipari forradalom idején. És minden országban így megy, itthon még egészen tűrhető a helyzet.
6. Minimálbérből élj otthon. Mármint a szüleiddel. Minimálbérből hitelt se vegyél fel, mert nem fogod tudni törleszteni. Hitelt akkor (se) vegyél fel ha a "mesebeli" 2-300 nettót elérted. A letiltás 50% brutálisan sok, ez igaz. Azonban gondold meg: azt a villanyt/vizet/távfűtést elhasználtad, azt a kocsit/lakást megvetted. Mi alapon nem fizetted ki? A boltból is lopod a kenyeret? Egyébként lakása kb. senkinek nincs "nyugaton" sem 40-50-60 éves korukig. Ugyanis drága. És röghöz köt, ha van egy lakásod Miskolcon, hiába lenne munka Sopronban... Ha bérelsz, akkor átköltözöl, ha lakásod van, nem.
7. A magyarok 2/3-a benne van a világ top 20%-ban kereset alapján. Még a közmunkás is.

penge™ · http://www.thevenusproject.com/ 2014.03.02. 23:33:16

@Siendor: 1. Szomorú.

2. www.felvi.hu/pub_bin/kepek/DPR/diplomas_kutatas_gyorsjelentes_abrak/frissitett/diplomas_kutatas_fizetes_abra_600.jpg

4. Igen. Azért kellene ha nem is a zöld energiára, de legalább a fejlettebb technológiákra (pl. tóriumos erőmű) koncentrálni. Helyette lesz paksi bővítés, ami megint 30 évre eladósítja az országot, ráadásul veszélyes is.

5. He? Nem egy ismerősöm van kint Angliában, jobseekers allowance, maternity, paternity allowance és társai. Rendesen kiképezték magukat és úgy húzzák le az államot, ahogy nem akarják. Kint nagyon sok magyar ugyanazt csinálja, mint amit itthon a cigányság. Potyogtatják a gyerekeket, mert ott a szülés is ingyen van. Csak a fogorvos drága, mert azt nem támogatják.

A magyar szociális háló nem bőkezű, ha már nagyon ostorozni akarod, inkább pazarló. Elavult intézmények, intézményrendszerek, lepukkant épületek, stb. Pl. egy luxuskórház fenntartása Dubajban olcsóbb, mint itthon, csak azért, mert lepukkant, ledózerolandó 50+ éves épületeket toldozgatnak-foldozgatnak. BKV dettó. A teljes járműpark ipari hulladék. Az informatikai rendszerekről inkább nem is beszélek. Ilyen hozzáállással csoda, hogy még nem volt államcsőd.

6. És akinek nincs otthona? Akinek nincsenek szülei (vagy nekik sincs otthonuk)? Ha a lakcímkártyámban a hajléktalanszálló címe van, akkor vajon milyen esélyeim vannak a munkaerőpiacon?

Nyugat-Európában más az életstílus, az USA-ban a középosztály szimbóluma a kerítés nélküli, kertvárosi ház. Azt pedig örökölték is a gyerekek. Szóval nekik már nem kellett újra gyűjteni sem hitelt felvenni rá.

Ráadásul Nyugat-Európában, ahogy az 1-es pontban is fejtegetve lett, az átlag melós is félmilliót keres, ergo: bele van kalkulálva az albérleti díj a fizetésekbe. Itthon ez még nem történt meg és valószínűleg sokáig nem is fog.

7. Ezt milyen elferdített, hamisított statisztika hozta ki eredményül? Csak nem itt nézted? www.globalrichlist.com/

Mert 50000*12 az 600000 HUF annual net income, amivel ugyan valóban a felső 27%-ban vagy, de gyanítom, a harmadik világban az árak is sokkal alacsonyabbak. Oh wait... már Bulgáriában is sokkal több mindent vehetsz az itteni fizetésedből.

Arról nem beszélve, hogy Zimbabwében bár biztosan nagyon gáz lehet, mert malária meg oroszlán meg minden, de
1. Nem kell költeni fűtésre.
2. Nem kell fizetni súlyos ezreket közös költséget (még saját tulajdonú lakásra is).
3. Csomó helyen szabadon építhetsz fakunyhót és ha jól választod meg a területet meg is marad és nem is foglalják el.
4. Jóval több élelmiszert tudsz beszerezni halászat, vadászat, gyűjtögetés formájában. Ráadásul egész évben.

És akkor még jöhetnek a pszichológiai szempontok, mint kisebb gazdasági olló, ezáltal emberibb, kiegyensúlyozottabb élet. Itthon nemhogy közmunkás bérből, de még a duplájából is éppen csak vegetálsz.

És ezzel nem mondtam, hogy szívesebben élnék Zimbabwéban, csak hogy annyira nem fekete-fehér a dolog.

Amúgy meg ez pontosabb képet ad: www.globalrichlist.com/wealth

Equity in your home: 0 Ft (mert nincs az embernek saját lakása)
Value of your possessions: 0 Ft (mert az ágy, bútorok és a többi holmi sokszor régibb, mint amit néha a kuka mellől ingyen be lehet gyűjteni, ha a cigányok előtt ér oda az ember.
Value of your investments: 74000 Ft (mert alacsonyabb összeget nem lehet megadni).

És ezzel egyenesen a következő szinte repülsz: You’re in the top 76.03% richest people in the world.

Your personal wealth is equal to the combined wealth of 1 person in Zimbabwe.

Feeling a little richer?

Lehet, hogy tényleg el kéne gondolkoznom ezen a Zimbabwe dolgon? Bár repülőjegyre sem lenne pénzem az odaútra. :D

Siendor 2014.03.17. 15:27:03

1. Az. Viszont Kazahsztánban meg a diplomás orvos kevesebbet keres mint itthon a minimálbéres.
2. Ezek nagy valószínűséggel kezdőfizetések. De továbbra is tartom, aki nem tanár és diplomával, gyakorlattal a szakmájában 200 nettó alatt keres, az rossz helyen dolgozik. 150-180-at meg lehet keresni érettségizett "betanított" adminisztrátorként. (Tudom, nem Tarnazsadányban.)
3. Ezt szépen ignoráltad, pedig az akkori "szociális háló" alapja volt a dotáció, és mai államadósságnak és rossz helyzetünknek egyik fő okozója.
4. Ezzel egyetértek. Sőt! Rezsicsökkentés helyett házszigetelést! Az energia 50%-a fűtésre megy el, megfelelő szigeteléssel felezhető. Egy ház 1-1.5M-ből megvan. Paks2 árából 2 000 000 családi ház lenne leszigetelhető (nincs is ennyi talán, de társasháznál még olcsóbb/család!), és, az összenergiaigény-csökkenés miatt lehet nem is kéne P2! (Csak kicsit kevesebb áram, de sokkal kevesebb gáz igény)
5. ARÁNYLAG, természetesen (GDP arányban)! De egyébként UK-ban is kezdik nyirbálni rendesen. De nézd meg mondjuk US-t: nincs nyugdíj, nincs TB, nincs semmi, csak valami segély. Vagy csak menj el szlovákiáig.
Egyébként vonjunk meg minden segélyt, csökkentsünk adót, és aki még mindig nem él meg, azt képezzük ki szakmunkásnak, adjunk a kezébe egy buszjegyet és irány nyugat!
A pazarlással egyetértek.
6. Szerintem bizonyos ágazati minimálbérekből - egyedül! - németországban sem élsz meg ha nincs lakásod, pedig sokszoros életszínvonal az átlag. Szobabérlet, társbérlet, stb. itthon is van. És továbbra is tartom, hogy ha letiltanak, olyan hitelt vettél fel, amit nem lett volna szabad! (Ha meg rendkívüli körülmény miatt kerültél ide - tartalék az smafu?)
7. Bulgária olcsóbb, igaz, kb. 30%-kal. Az átlagfizetés meg nagyjából a fele-harmada az itthoninak. Hidd csak el, Zimbabwéban nincs suzuki, plazmatévé, adidas cipő mindenkinek. Ha valamit nem engedhetsz meg magadnak, ne vágyj rá, és kiegyensúlyozottabban élhetsz. Az afrikai sárkunyhóban kaján és - állami - gyógyszeren kívül semmire nem vágynak. Tévére sem, mert úgysincs áram... Az kb. az itthoni hajléktalan élet! Az itthon talán egyszerűbb is, mint afrikában. Kunyhót az erdőbe, guberálni, és 3-4 óra koldulással megvan a kaja+tüzelő. A másik 3-4 óra és megvan a cigi+pia. Afrikában meg túrod a földet 12 óráig, és ha jön az aszály, hát, nincs hol guberálni...
És ha peched van, ott jön a másik törzs géppuskával, férfiakat leöli, asszonyokat megerőszakolja, marhákat elhajtja, te meg csak nézel. De akár Brazíliában, ami Dél-Amerika kiemelkedően fejlődő országa is simán lelőnek bárhol.
Ha ez neked nyugodt, kiegyensúlyozott élet...

Azért NAGYON ritka az az ember, akinek tényleg SEMMI vagyona nincsen. Azonkívül, ezeket vásárlási értéken kell felírni!

Továbbá, a tévé, számítógép, ruha, cipő, gyógyszer, stb. azaz ami nem étel és lakás, tehát globál-termelt, az mindenhol kb. ugyanannyiba kerül (10-20% max különbség), viszont a bérek külöbsége százszoros.
2 milliárd ember él napi 1$-ből. Az nagyvonalúan számolva 7500Ft / hó! Úgy, hogy ebből csak ételre telik, talán... Sokan úgy dolgoznak 12-14 órát, hogy utána az utcán alszanak. Cserélsz velük, mert itt olyan jó?

Afrika, Ázsia, Dél-Amerika gyakorlatilag nem rendelkezik szociális hálóval, és itt él 7 milliárd emberből legalább 6.
Kinek is rossz akkor?
süti beállítások módosítása